OBAVIJEST ZA KLIJENTE TOKOM EPIDEMIJE COVID-19. 

VIŠE INFORMACIJA

NAŠA PREDANOST ODRŽIVOJ MOBILNOSTI

Naš pristup u postizanju održivog razvoja na području mobilnosti usmjeren je na smanjenje emisija stakleničkih plinova, zaštite prirodnih izvora i razvoj novih ekološki prihvatljivih načina mobilnosti.

POTROŠNJA VOZILA DS TOKOM STVARNE UPOTREBE

Inovacijama smanjujemo svoj ugljični otisak

E-TENSE: električna i hibridna DS vozila

E-TENSE dizajniran je za svijet sutrašnjice i predstavlja:


- Vrhunski užitak u vožnji

- maksimalna učinkovitost s regeneracijom energije

- neograničena mobilnost bez obzira na buduće propise

PureTech

Kako bismo udovoljili zahtjevima za smanjenje onečišćenja okoliša, razvili smo naše PureTech benzinske motore, s najnovijom dostupnom tehnologijom, koja omogućuju: odziv motora i kontrolu potrošnje.

BlueHDi

BlueHDi motori koriste tehnologiju koja smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 (2 do 4% manje emisije CO2 u odnosu na konvencionalne dizelske motore) i na taj način udovoljava Euro 6,2 standardu. (6.d-TEMP).

POTROŠNJA VOZILA DS TOKOM STVARNE UPOTREBE

Kao znak predanosti svojim kupcima, PSA Grupa objavljuje rezultate potrošnje tijekom stvarne upotrebe modela marke DS.

PSA Grupa, zajedno sa Bureau Veritas, međunarodno priznatom neovisnom organizacijom, objavila je službene rezultate mjerenja potrošnje DS vozila tokom stvarne upotrebe.

Rezultati se dobivaju pomoću protokola ispitivanja koji je razvijen zajedno sa kojim je potvrdio Bureau Veritas¹. Ovaj pouzdani i ponovljivi protokol omogućava mjerenje potrošnje tokom stvarne upotrebe vozila od strane kupaca DS-a.

 

Tokom testnog protokola, koji se zasniva na evropskom projektu za mjerenje emisija tokom stvarne vožnje (RDE "Real Driving Emissions"), mjere potrošnju goriva s prijenosnim uređajem kojeg ugrade u vozilo (PEMS*). Bureau Veritas, neovisna i svjetski priznata organizacija, jamči za protokol i njegovo izvođenje u definiranim uvjetima i potvrđuje točnost i poštenost rezultata.

Mjerenja su se izvodila na javnim i za promet otvorenim cestama (25 km u gradskom okruženju, 39 km po cestama izvan naselja i 31 km po autocesti) u stvarnim uvjetima vožnje (upotreba klima uređaja, masa prtljage i putnika, nagibi i sl.).

ODRŽIVI RAZVOJ OD DIZAJNIRANJA DALJE

Kako bismo se uspješno nosili sa ekološkim izazovom nastojimo ograničiti naš utjecaj na okolinu tokom cjelokupnog postupka proizvodnje. Za marku DS prvenstveno koristimo reciklirane proizvode kad god nam to uvjeti dopuštaju. Naš tim stručnjaka za recikliranje čini sve napore da bi vam osigurao maksimalno kvalitetne materijale i dug životni vijek toplotnih i mehaničkih sklopova za optimalne performanse.

Odgovornost prema produktu 

Razvoj

- Ocjena životnog ciklusa.

- Izbor ekološki prihvatljivih materijala.

 

Proizvodnja

- Upotreba recikliranih materijala.

 

Upotreba

- Gospodarenje otpadom i odstranjivanje otpadaka u prodajnom mjestu.

- Rezervni dijelovi.

 

Otkup

- Otkup vozila.

- Odstranjivanje zagađivača iz vozila i prethodna obrada.

- Evropska uredba o odsluženim vozilima.

 

UPOTREBA I POSTUPANJE S RECIKLIRANIM MATERIJALIMA

Sve od svog nastanka dalje, marka DS Automobiles koristi reciklirane materijale i neprestano se trudi povećavati udio njihovog korištenja. Marka DS po uzoru na pristup grupacije PSA i dalje nastoji poštovati svoju posvećenost izradi vozila koja sadrže najmanje 30% recikliranih materijala ili materijala iz bioizvora.

CIKLUS RECIKLIRANJA VOZILA DS

1. Otkup

Posljednji vlasnik vozila nakon završetka njegovog životnog vijeka odveze vozilo u ovlašteni centar za preuzimanje. Nakon obavljenog pregleda vozila, ovlašteni centar za preuzimanje izdaje potvrdu o uništenju vozila.

 

2. Prethodna obrada i odstranjivanje zagađivača iz vozila.

Prvo se uklanja baterija i isključuju sigurnosni jastuci. Partnersko poduzeće marke DS zatim iz vozila uklanja višak goriva i ostale tekućine: motorno ulje, ulje mjenjača, kočiona tekućina i rashladno sredstvo za klima uređaj.

 

 3. Odstranjivanje

U sklopu sljedećeg koraka, rastavljaju se svi sastavni dijelovi i mehanizmi da bi se mogli ponovo upotrijebiti kao rabljeni dijelovi odnosno kao tvorničko obnovljeni dijelovi. Ako se procjeni da su materijali kao što su plastika i staklo ekonomsko isplativi, oni se čuvaju za potrebe recikliranja.

 

4. Skladištenje

Ekološki opasne materijale zatim skupljaju i šalju specijaliziranim poduzećima na preuzimanje ili uništenje.

 

5. Drobljenje Golu karoseriju bez štetnih materija šalju u drobilicu koja vozilo razgradi i njegove sastavne dijelove sortira na da bi se mogli ponovo upotrijebiti

Golu karoseriju bez štetnih materija šalju u drobilicu koja vozilo razgradi i njegove sastavne dijelove sortira, da bi se mogli reciklirati ili ponovo upotrijebiti.

 

6. Nakon drobljenja

Sortirane dijelove koji dolaze iz drobilice zatim obrađuju različitim tehnikama (magneti, vrtložne struje, lebdjenje) kako bi se iz njih izvukle čestice materijala koje se mogu upotrijebiti kao sekundarne sirovine.

 

7. Recikliranje / prerada / zakopavanje na odlagalištima

Materijali koji su dobijeni tokom drobljenja mogu se reciklirati na primjer u cementnoj industriji. Sa ovim proizvodnim lancem može se ponovo iskoristiti  95 % vozila i osjetno smanjiti ostaci koji su namijenjeni zakopavanju.

 

ODGOVORNA VOŽNJA

Eko vožnja za ekološki prihvatljivog vozača

SMANJITE BRZINU ZA ​​10 KM / H:

Tako ćete uštedjeti 1 do 2 litre goriva na svakih 100 kilometara *

UKLONITE POTREBNU TEŽINU:

100 kilograma u prtljažniku = 5% veća potrošnja goriva **

ISKLJUČITE KLIMATIZACIJU:

Ušteda goriva do 40% tijekom gradske vožnje **

UVIJEK VOZITE PRILAGOĐENOM BRZINOM:

Čak i kada morate voziti malom brzinom iz sigurnosnih razloga i zbog gustog prometa, često imate mogućnost smanjiti broj okretaja motora.

VOZITE SA ZATVORENIM STAKLIMA: Otvoreni krovni otvor ili staklo pri brzinama iznad 50 km / h uvelike utječu na aerodinamični otpor vašeg vozila. Isto se odnosi na vozila s preklopnim krovom u kabriolet konfiguraciji.

PROVJERITE TLAK U GUMAMA:

Nedovoljni pritisak za 0,5 bara = 2,4% veća potrošnja goriva **

VODITE PAŽNJU O PRAVILNOM REDOVNOM ODRŽAVANJU VOZILA:

Zamena ulja, vazdušni filter ... = do 25% uštede goriva **

UNAPRED PRIPREMITE RUTE:

Potrošnja goriva veća je za vrijeme vožnje u zagušenim područjima ili za obavljanje mnogih kratkih putovanja.

VOZITE DA SE VAŠE VOZILO ZAGREJE:

Što je vaše vozilo hladnije, to mu je potrebno više energije za vožnju. Na kratkim rutama zimi vaše vozilo može potrošiti do 50% više goriva.

KONTROLA POTROŠNJE SNAGE:

Svi električni sistemi dostupni u vašem vozilu pokreću se energijom motora. Što više električne energije potrošite, to ćete potrošiti više goriva.

  • PLUG-IN HYBRID
  • ELEKTRIČNA VOZILA

NAPOMENE

Izjave podataka zasnovane na: * http://www.developpement-durable.gouv.fr, mart 2013. ** ademe.fr