Najnoviji globalno usklađeni postupak ispitivanja za homologaciju vozila

WLTP

NOVI WLTP PROTOKOL

Pravni propisi se mijenjaju. Najnoviji globalno usklađeni postupak ispitivanja za homologaciju vozila, WLTP, omogućava pristup podacima o potrošnji goriva i emisijama koji su mnogo više u skladu sa stvarnom upotrebom vozila. WLTP protokol postepeno će naslijediti službeni ciklus testiranja NEDC.

 

DS Automobiles je već donio određene tehnološke odluke prije uvođenja ove uredbe i stoga je spreman za novi protokol o homologaciji, koji će od septembra 2018. godine postati obavezan za sva osobna vozila.

WLTP protokol će se koristiti za homologaciju vozila u okviru Evropske unije. Propisuje novi ciklus ispitivanja i novi postupak za merenje potrošnje goriva, emisije CO2 i zakonom propisanih zagađivača lakih vozila * u standardizovanim uslovima (u laboratoriji).

WLTP će postati obvezan od 1. septembra 2018. za sve osobna vozila i godinu dana kasnije za nova laka komercijalna vozila.

 

* Putnička i laka komercijalna vozila <= 3,5 tone

ŠTA DONOSI POSTUPAK WLTP-a?

Promjene u standardiziranim postupcima ispitivanja.

OD NEDC DO WLTP

WLTP će posebno omogućiti detaljniju ilustraciju stvarnih uslova upotrebe vozila i tehnologija kojima su vozila opremljena tokom postupka odobrenja tipa.

Za njega su propisani stroži ispitni uslovi i dinamičniji profil vožnje nego za prethodni NEDC ciklus, koji je stupio na snagu 1990-ih. Dizajniran je na osnovu stvarnih podataka o vožnji, dok se testni ciklus NEDC temelji na teoretskim profilima vožnje.
WLTP testni ciklus takođe pruža preciznije podatke, jer uzima u obzir specifikacije svakog pojedinačnog vozila, uključujući svu opcionu opremu, koja može imati značajan uticaj na potrošnju goriva i emisiju CO2.

GLAVNE RAZLIKE IZMEĐU POSTUPAKA

NEDC WLTP
ciklus ispitivanja Jedinstveni, teoretski ciklus Dinamički ciklus RDE (stvarna emisija iz vožnje)
Vrijeme ciklusa 20 Minuta 30 Minuta
Udaljenost 11 Kilometara 23, 25 kilometara
Faze vožnje

2 faze, 66% vožnja u gradu i 34% vožnja izvan grada

4 dinamičke faze, 52% vožnja u gradu 48% vožnja izvan grada
Prosječna brzina 34 km/ h 46.5 km /h
Najveća brzina 120 km/h 131 km/h
Uticaj opcijske opreme utjecaj na CO2 i potrošnju goriva u NEDC-u se ne uzima u obzir uzimaju se u obzir dodatne karakteristike (koje mogu varirati ovisno o vozilu)
Menjač Prebacivanje brzina je fiksno Promena brzine izračunava se za svako vozilo
Ispitna temperatura mjerenja između 20-30 ° C Mjerenja na 23 ° C, vrijednosti CO2 korigovane na 14 ° C

MJERENJA U STVARNIM USLOVIMA VOŽNJE

Od septembra 2018. godine, pored protokola WLTP, proizvođači će morati mjeriti emisije u stvarnim uslovima vožnje prema RDE (Real Driving Emissions) ciklusu, za sva vozila koja se prodaju unutar Europske unije, kao i u Švicarskoj, Turskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu, Izrael i Irska.

DS takve testove izvodi pomoću posebnog uređaja PEMS (prenosni sistem za merenje emisija).