CITROËN DS

DS, živa legenda marke

IN CITROËN JE OSNOVAL DS…

1955. godine je Citroën u svojim radionicama stvorio vizionarsko remek-djelo: Citroën DS 19.

Projekt VGD koji je počeo 1938. godine na inicijativu Pierra Boulangera da bi zamijenio automobil Traction Avant završio se tek 17 godina kasnije s automobilom DS 19 koji je lansiran oktobra 1955. U razvoju i usavršavanju tog automobila glavnu ulogu su odigrala tri muškarca.

 

- prvo André Lefèbvre, po zanimanju zrakoplovni inženjer,

- zatim Paul Magès, inženjer samouk, koji je stvorio hidraulički sistem,

- i naposljetku Italijan, Flaminio Bertoni, talentirani dizajner, kipar i slikar, koji zajedno sa svojim timom crtača stoji iza revolucionarnih i elegantnih linija automobila DS.

CITROËN DS 19, 21 I 23: koncentrat visoke tehnologije

Tokom 1950-ih godina iz Citroëna DS 19 je izašlo više različitih izvedbi. Prva je bila ID 19 koju su predstavili oktobra 1956. godine, zatim je 1958. godine uslijedila karavan izvedba i izvedba DS 19 Prestige.

 

DS 19 je od samog početka doživio veliki međunarodni uspjeh. Bio je simbol francuske elegancije i avangarde koji su izvozio na sve četiri strane svijeta.

.

… I DS JE POSTAO MARKA DS

"Osnivanje marke DS dogodilo se kao nešto potpuno samo po sebi razumljivim. "

DS koja je zvanično postala tržišna marka 1. juna 2014. jasno iskazuje svoju ambiciju: utjeloviti francusko znanje o automobilskom prestižu.

 

Francuska automobilska marka DS gradi na izuzetnoj zaostavštini vozila DS 19 koji je nastao točno prije 60. godina. Ovaj legendarni automobil izražavao je vrijednosti inovativnosti, izvrsnosti i avangarde.

DS, SPIRIT OF AVANT-GARDE

2015. godine marka je slavila 60-godišnjicu originalnog modela DS i na salonu automobila u Ženevi otkrila svoj slogan "DS AUTOMOBILES, SPIRIT OF AVANT-GARDE", svoj novi logotip i novo vozilo DS 5 sa legendarnom ukrasnom maskom DS Wings.

 

Kao i Citroën DS iz 1955. godine tako i današnja vozila DS spajaju izuzetan stil i tehnologiju, udobnost i dinamičnost, plemenite materijale i profinjenost.

Citroën DS3 i Citroën DS3 Cabrio su redizajnirani i postali novi DS 3 i novi DS 3 Cabrio, ELEGANTNA I MODERNA GRADSKA VOZILA.

Neizmjerno moderna, odvažna i po mjeri podesiva limuzina i kabriolet Citroën DS3 od svog lansiranja 2010. godine dalje preokrenuli su uspostavljene zapovjedi.

Marka DS je u 2016. godini lansirala nova vozila DS 3 i DS 3 Cabrio, čime je izbor DS završio sa redizajniranjem i najavio odvajanje marke DS od Citroëna i početak novog, snažnog identiteta.

Citroën DS4 je redizajniran i postao DS 4.

Citroën DS4 koji je predstavljen krajem 2010. godine spajao je dinamičnost, ekskluzivni i kompaktni dizajn kupea sa svestranom korisnošću i udobnošću boravka limuzine sa petoro vrata. 2015. godine lansirane je limuzina sa petoro vrata DS 4 i novi model DS 4 Crossback:

 

- premijska limuzina sa petoro vrata DS 4 pružala je izuzetne užitke i udobnost u vožnji,

- DS 4 Crossback je dizajniran za kupce u potrazi za obećanom avanturom kroz grad i izvan njega.

Inovativni i vizionarski Citroën DS5, predstavljen 2011. godine, uklapao se do tančina sa sloganom marke "Créative Technologie" i s aspekta stila, arhitekturnog dizajna, osjećaja i profinjenosti pružao još smjelije odluke. 

Citroën DS5 je redizajniran i postao karizmatični DS 5.

Na salonu automobila u Ženevi 2015. godine, DS je u simbolu avangarde ušao u novu eru i otkrio novo vozilo DS 5, paradnog konja marke, koji je premijerno predstavio karakteristike identiteta robne marke, kao što je novi prednji stil nazvan DS Wings.

Avangardni stil, dinamičko ponašanje vozila na cesti, elegantno i brižljivo izrađeni detalji te vrhunska tehnologija svjedoče o tome da DS 5 sadrži sve atribute današnjih i budućih vozila DS.