ALLER AU CONTENU
SVA VAŠA PITANJA O ELEKTRIČNIM I HIBRIDNIM VOZILIMA
Koje vozilo je električno?
Električno vozilo opremljeno je motorom koji pokreće baterija s električnim napajanjem. Želite prijeći na električnu energiju? Pogledajte ponudu električnih vozila DS
Kako radi električno vozilo?
Motor električnog vozila pokreće energija u bateriji koja električnu energiju pretvara u mehaničku kako bi se vozilo moglo kretati. Za više informacija o našim 100% električnim vozilima, pogledajte naš SUV Novi DS 3 E-TENSE.
Koje vozilo je priključni hibrid?
Priključno hibridno vozilo ili PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) je vozilo s motorom s unutrašnjim izgaranjem (benzin ili dizel) i električnim motorom na baterijski pogon. Želite li prijeći na priključni hibridni pogon? Pogledajte izbor priključnih hibridnih vozila DS.
Kako funkcionira priključno hibridno vozilo? 
Priključno hibridno vozilo koristi električni motor za pokretanje i vožnju niskom brzinom (ispod 50 km/h). Kod ubrzavanja se uključuje motor s unutrašnjim izgaranjem kako bi vozilo postiglo željenu brzinu. Za više informacija o našim priključnim hibridnim vozilima pogledajte modele DS 4 E-TENSE, Novi DS 7 i DS 9 E-TENSE.
Koje vozilo je potpuni hibrid?
Potpuno hibridno vozilo ili priključno hibridno vozilo ima električni motor i motor s unutrašnjim izgaranjem, ali se ne može puniti priključenjem na stanicu za punjenje. Želite li dobiti više informacija o punjenju hibridnih vozila? Pogledajte sve informacije o punjenju vašeg DS vozila.

Koja je razlika između hibridnog vozila i priključnog hibridnog vozila?
Priključno hibridno vozilo može se puniti priključenjem u utičnicu u domaćinstvu ili javnu stanicu za punjenje, dok se priključni hibrid puni isključivo tijekom rekuperacije energije kod kočenja ili regenerativnog kočenja.
Koja je razlika između električnog i priključnog hibridnog vozila? 

Električno vozilo ima samo motor na električnu energiju, dok je priključni hibrid opremljen električnim motorom i motorom s unutrašnjim izgaranjem. Još uvijek se dvoumite između priključnog hibrida i električnog vozila? Usporedite prednosti priključnog hibrida i 100% električnog vozila!

Šta znači PHEV?
PHEV (eng. Plug-in Hybrid Electric Vehicle) je engleska kratica za priključno hibridno električno vozilo koja označava sva priključna hibridna vozila. Prebacite se na priključni hibrid s izborom DS hibridnih vozila.

Koliki je životni vijek baterije?
Prosječno trajanje baterije električnog ili priključnog hibridnog vozila je 8 godina ili približno 160.000 km. U slučaju kvara, proizvođač izvrši proces obnove baterije unutar garancije kako bi se osigurao najduži mogući životni vijek. Pogledajte dodatne informacije o recikliranju i garanciji baterije vozila DS.
Koje vrste punjenja poznajemo?
Električno ili priključno hibridno vozilo možete puniti na javnoj ili privatnoj stanici za punjenje koju nazivamo i kućna punionica. Otkrijte sve mogućnosti punjenja vašeg DS vozila!
Što je eko subvencija?
Eko subvencija je financijska potpora koju država dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje žele kupiti novo ili korišteno električno vozilo. Visina subvencije ovisi o cijeni novog vozila i iznosi 1.000 eura za korištena električna vozila. Sve podatke potrebne za procjenu iznosa eko subvencije možete pronaći na internetskim stranicama vlade.
Što je premija za konverziju?

Premija za konverziju je financijska potpora koju država dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje žele kupiti novo ili korišteno električno ili priključno hibridno vozilo kao zamjenu za staro isluženo vozilo. Premija za konverziju od 5.000 EUR omogućuje vam kupovinu vozila s dometom većim od 50 km. Sve potrebne informacije o uvjetima premije za konverziju mogu se pronaći na internetskim stranicama vlade.
Kako možete iskoristiti eko subvenciju za 2022. godinu?
Eko subvenciju možete iskoristiti za kupovinu novog ili korištenog vozila s pogonom na električnu energiju ili gorive ćelije ili za kupovinu priključnog hibridnog vozila. Eko-subvencija se može koristiti zajedno s premijom za konverziju.
Kako možete iskoristiti premiju za konverziju za 2022. godinu?
Premiju za konverziju možete iskoristiti ako imate isluženo vozilo s benzinskim motorom koje je registrirano prije 2006. godine ili vozilo s dizelskim motorom koje je registrirano prije 2011. godine. Premija se može koristiti zajedno s eko subvencijom i može se odobriti za preradu motora s unutrašnjim izgaranjem na električni motor ili za »električnu preradu«.
Kako se recikliraju baterije električnih i priključnih hibridnih vozila?
Više od 70% litij-ionskih baterija iz DS vozila se reciklira (razina recikliranja je viša od propisanih 50%) a dio tih baterija ponovno se koristi u stacionarnim sistemima za pohranu energije za individualne kuće, više stambene zgrade i električne mreže. Pogledajte sve informacije o recikliranju baterija električnih vozila DS.

Koje porezne olakšice su dostupne za hibridna ili električna vozila za službenu upotrebu?
Pravne osobe oslobođene su plaćanja poreza na službena vozila i takse za izdavanje potvrde o registraciji te porezne olakšice za električnu bateriju. Osim toga, pravne osobe mogu iskoristiti i premiju za konverziju i eko subvenciju za vozila koja imaju na to pravo.  Upoznajte prednosti električnih vozila dostupnih pravnim osobama.
Koje ugovorne garancije su dostupne za električno vozilo DS?

Pogonska baterija električnih vozila DS pokrivena je garancijom od 8 godina ili do 160.000 prijeđenih kilometara. Saznajte više o našim obvezama garancije za električna vozila DS.

Kada punimo električno vozilo?

Ukoliko kod kuće imate punionicu, preporuča se da svoje električno vozilo punite u niskotarifnim vremenskim intervalima jer ćete na taj način moći iskoristiti povoljnije cijene električne energije. Općenito i ovisno o korištenju vozila, preporučujemo da bateriju električnog vozila punite čim se nivo baterije približi 20% kako biste održali dugotrajnu učinkovitost.

Koje vrste kablova za punjenje su u ponudi?


Postoje četiri vrste kablova za punjenje električnog ili priključnog hibridnog vozila:  

 

  • Trofazni kabel Mode 3 i jednofazni kabel Mode 3 za punjenje vozila na DS Wallbox punionici ili na javnoj stanici za punjenje.
  •  Mode 2 kabel za punjenje vozila na klasičnoj utičnici za domaćinstvo.
  •  Ubrzani kabel Mode 2 za priključivanje na ubrzanu utičnicu za domaćinstvo.
Koliko je potrebno da se napuni električno vozilo DS?


Za postizanje 80% dometa Novog DS 3 E-TENSE potrebno je 30 minuta punjenja na stanici za punjenje od 100 kW.

 

 Vrijeme punjenja električnog vozila ovisi o nekoliko faktora:  

 

  • Kapacitet baterije: baterije visokog kapaciteta (kWh) pune se dugo vremena.
  • Stanica za punjenje: što je veća snaga stanice, to je brže vrijeme punjenja.
  • Kabel za punjenje: kapacitet (kWh) korištenog kabla mora biti sličan kapacitetu stanice za punjenje.
Koliki je domet električnog vozila DS?

Novi električni DS 3 E-Tense nudi do 404 kilometara dometa (po ciklusu WLTP).  Kako biste maksimalno iskoristili 100% električnu vožnju, upoznajte se s faktorima koji mogu utjecati na domet i našim savjetima za optimizaciju dometa vašeg vozila.
Kako mogu optimalno povećati domet električnog vozila DS?


Na domet vašeg električnog vozila mogu utjecati brzina, način vožnje i vremenski uvjeti. U nastavku pogledajte nekoliko naših savjeta za optimizaciju dometa: 

- vozite glatko i tekuće,

- koristite Eco način rada i regenerativno kočenje,

- u vrućem ili hladnom vremenu prethodno uključite grijanje ili hlađenje vozila.

Koja je razlika između punionice DS Wallbox i ubrzane kućne utičnice?
Glavna razlika između Wallbox punionice ili zidne punionice i ubrzane utičnice za domaćinstvo je u isporučenoj snazi. Ubrzana utičnica za domaćinstvo je pogodna za 3,2 kW snage (ubrzani Mode 2 kabel), dok je DS Wallbox pogodan za 22 kW snage i za brže punjenje električnog vozila.

Kako očuvati životni vijek baterije električnog vozila?

Ako određeno vrijeme ne koristite svoje električno vozilo, preporučujemo vam da bateriju ipak punite jednom mjesečno kako biste održali njen kapacitet. Pod normalnim okolnostima, litij-ionska baterija električnog vozila DS može se puniti svaki dan, čak i ako nije potpuno ispražnjena, bez opasnosti od pogoršanja performansi. 


Pravno obavještenje: navedene vrijednosti dometa i potrošnje električne energije su u skladu s testnim postupkom WLTP, kojeg moraju za dobijanje homologacije od 1. septembra 2018. dalje obaviti sva nova vozila. Mogu se mijenjati s obzirom na stvarne vozne uvjete pri upotrebi i različite faktore kao što su: brzina, toplotna u unutrašnjosti vozila, stil vožnje i spoljašnja temperatura. Vrijeme punjenja ovisi posebno od snage punjača koji je ugrađen u vozilo, od kabla za punjenje, a također i od tipa i učinkovitosti stanice za punjenje koja se koristi. Za detaljnije informacije možete se obratiti vašem prodajnom mjestu. Za više informacija kliknite ovdje. Hibridno vozilo: vrijednosti potrošnje goriva i emisija CO₂ su u skladu s testnim postupkom WLTP, kojeg moraju za dobijanje homologacije od 1. septembra 2018. obaviti sva nova vozila. Postupak WLTP je zamijenio novi evropski vozni ciklus (NEDC) odnosno dosadašnji testni postupak. S obzirom na to da su testni uvjeti protokola WLTP realniji, izmjerene vrijednosti potrošnje goriva i emisija CO₂ su u brojim slučajevima više od vrijednosti izmjerene po postupku NEDC. Vrijednosti potrošnje goriva, emisija CO₂ i dometa mogu se mijenjati s obzirom na stvarne vozne uvjete pri upotrebi i raznih faktora kao što su: učestalost punjenja, stil vožnje, brzina, posebna oprema, opcijska oprema, tip guma, spoljašnja temperatura i toplotna udobnost u unutrašnjosti vozila. Za detaljnije informacije možete se obratiti vašem prodajnom mjestu. Za više informacija kliknite ovdje.